De ultieme gids voor Magento SEO: 12 beste praktijken om te volgen in 2024

Magento is een krachtig eCommerce-platform dat wereldwijd door duizenden webwinkels wordt gebruikt. Eén van de grootste uitdagingen voor Magento-gebruikers is het optimaliseren van hun site voor zoekmachines.

Zonder een goed doordachte SEO-strategie kan jouw webshop in de digitale schaduw blijven staan, ver verwijderd van potentiële klanten. Daar komt deze ultieme gids van pas.

Met meer dan 270,000 winkels die vertrouwen op Magento en de technologische expertise ondersteund door Adobe, is het belangrijk om jouw SEO-spel op peil te brengen. Wij brengen jarenlange ervaring in zoekmachineoptimalisatie en Magento samen om jou de beste praktijken voor 2024 te presenteren.

Lees verder en ontdek hoe je jouw Magento-webshop naar de top van de zoekresultaten kunt brengen.

Belangrijkste inzicht

Samenvatting

 • Zorg voor SEO-vriendelijke URL’s en optimaliseer meta-informatie om je zichtbaarheid te vergroten.
 • Versnel laadtijden van je site met caching en een Content Delivery Network (CDN).
 • Gebruik HTTPS voor een veilige en betrouwbare website, wat bijdraagt aan betere rankings.
 • Vermijd dubbele inhoud door canonical URL’s en robots-directieven te implementeren.
 • Rich snippets en microdata verbeteren de klikratio en gebruikerservaring door extra informatie in zoekresultaten te tonen.

Belang van SEO in Magento 2

Een goed geïmplementeerde zoekmachine optimalisatie (SEO) verhoogt de zichtbaarheid van je Magento 2-winkel. Bijna 270.000 winkels wereldwijd draaien op Magento, wat het een toonaangevend eCommerce-platform maakt.

Effectieve SEO zorgt ervoor dat je producten hoger ranken in zoekmachines zoals Google en Bing. Hierdoor trekken ze meer potentiële klanten aan. Het is essentieel om SEO-vriendelijke URL’s, geoptimaliseerde meta-informatie en een snelle laadtijd te gebruiken.

Deze elementen verbeteren niet alleen de gebruikerservaring, maar ook de indexering en crawling door zoekmachines.

Het eCommerce-platform Magento biedt krachtige functies voor SEO. Denk aan integratie van Rich Snippets en microdata, wat je producten aantrekkelijker maakt in zoekresultaten. Een goede linkbuilding strategie en vermijding van dubbele inhoud versterken je zoekmachine optimalisatie verder.

In 2018 genereerden handelaars op Magento naar verluidt $155 miljard aan omzet. Een sterke SEO-strategie helpt je om een deel van deze inkomsten naar je winkel te leiden. Zoals een bekende eCommerce-expert zegt:.

SEO is de sleutel tot zichtbaarheid en succes in de online markt.

Zoekmachine optimalisatie is dus cruciaal voor het vergroten van je marktaandeel en omzet in Magento 2.

De 12 beste SEO-praktijken voor Magento in 2024

Optimaliseer je Magento-winkel met SEO-vriendelijke URL’s en verbeter je online zichtbaarheid. Zorg ook voor snellere laadtijden van je site om een betere gebruikerservaring te bieden.

Gebruik van SEO-vriendelijke URL’s

Zorg voor een beschrijvende en leesbare URL-structuur. Vermijd onnodige tekens en maak de URL specifiek en kort. Het verwijderen van de .html-extensie bij product-URL’s en categorie-URL’s verbetert de leesbaarheid.

Voor categoriepagina’s gebruik je bijvoorbeeld https://example.com/category, en voor productpagina’s https://example.com/product. Dit maakt je URL’s eenvoudiger en aantrekkelijker voor zoekmachines.

Schakel ook de automatische omleiding van URL’s in als de URL-sleutel verandert. Dit voorkomt 404-fouten en behoudt SEO-waarde. Een consistente en beknopte URL-structuur draagt bij aan betere vindbaarheid in zoekmachines.

Denk eraan dat duidelijkheid en eenvoud essentieel zijn voor een goede gebruikerservaring en zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Optimalisatie van meta-informatie

Kies voor een beknopte en aansprekende pagina titel van 30 tot 60 tekens. Gebruik belangrijke zoekwoorden en zorg voor een sterke call-to-action. Stel de metagegevens voor je homepage in via de Magento backend onder het menu Content > Configuration (onder Design).

Een goede meta-beschrijving verbetert zowel je ranglijst als je doorklikratio (CTR). Schrijf deze tussen de 70 en 155 tekens en maak hem uniek. Voeg relevante zoekwoorden toe om de zichtbaarheid te vergroten.

Een sterke meta-beschrijving werkt als een magneet voor zoekers.

Correct gebruik van koppen (H1, H2, H3)

Heldere en geoptimaliseerde meta-informatie is essentieel voor SEO, net zoals het juiste gebruik van koppen zoals H1, H2 en H3. Gebruik altijd maar één H1-kop per pagina. Dit helpt zoekmachines je inhoud beter te begrijpen en te categoriseren.

Alle andere belangrijke koppen, zoals H2’s en H3’s, moeten een logische hiërarchie volgen. Hiermee wordt de structuur van je tekst duidelijk voor zowel zoekmachines als gebruikers.

Voor een optimale leesbaarheid houd je koppen kort, bij voorkeur onder de 60 tekens. Vermijd ook het gebruik van koppen voor globale elementen die op elke pagina aanwezig zijn. Door je site structureren met deze richtlijnen kun je de crawling en indexering door zoekmachines aanzienlijk verbeteren.

Juiste toepassing van koppen zorgt er bovendien voor dat je interne links beter functioneren, wat een positief effect heeft op de navigatie van je Magento e-commerce platform.

Snellere laadtijden van de site

Naast het correct gebruik van koppen, is het essentieel om te zorgen voor snellere laadtijden van je site. Gebruik een Magento-geoptimaliseerd hostingplatform dat caching functies ondersteunt en draait op Nginx en CDN.

Dit zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de laadtijden, wat cruciaal is voor een goede gebruikerservaring en SEO.

Activeer de ingebouwde caching functies en schakel volledige pagina caching in. Dit helpt om de snelheid te verhogen. Maak gebruik van een Content Delivery Network (CDN) om de inhoud sneller bij je bezoekers te krijgen.

Optimaliseer ook afbeeldingen met compressietools om de omvang van bestanden te verkleinen zonder verlies van kwaliteit. De nieuwe module Baler biedt geavanceerde JavaScript-bundeling, wat kan helpen om scripts efficiënter te laden en zo laadtijden verder te verkorten.

Implementatie van HTTPS

Gebruik HTTPS om het vertrouwen van je klanten te winnen en te behouden. Configureer de HTTPS-instellingen in Magento 2 via Stores > Configuration > General > Web. Koop een SSL-certificaat of stel Let’s Encrypt goed in.

Dit is een simpele manier om je website veilig en betrouwbaar te maken.

Google houdt rekening met HTTPS als een ranking factor. Dit kan je positie in zoekresultaten verbeteren. Voorkom dat bezoekers afhaken door een beveiligde verbinding aan te bieden.

Zorg dat alle pagina’s op je e-commerce platform HTTPS gebruiken voor optimale SEO-resultaten.

Verbeterde indexering en crawling

HTTPS beveiligt je site en vertrouwt meer vertrouwen van gebruikers en zoekmachines. Voor een betere indexering en crawling, is een goed geconfigureerde XML sitemap cruciaal. Magento 2 heeft ingebouwde XML sitemap functionaliteiten die je eenvoudig in het backend kunt instellen.

Voeg noindex robots-directive toe aan interne zoekresultaatpagina’s om problemen met dubbele inhoud te vermijden. Zorg ervoor dat de XML sitemap altijd up-to-date is, zodat zoekmachines alle relevante pagina’s vinden en indexeren.

Daarmee verbeter je de zichtbaarheid van je e-commerce platform.

Rich snippets en microdata

Na het optimaliseren van indexering en crawling is het tijd om te focussen op rich snippets en microdata. Rich snippets verbeteren de zichtbaarheid in zoekresultaten door extra informatie weer te geven, zoals productbeoordelingen, prijzen en beschikbaarheid.

Dit leidt tot een hogere klikratio en betere gebruikerservaringen.

Gebruik gestructureerde gegevens zoals microdata op je productpagina’s. Hierdoor begrijpen zoekmachines de inhoud beter. Een juiste implementatie verhoogt de kans dat jouw pagina’s als rich snippets verschijnen.

Dit verbetert de ranking en trekt meer bezoekers naar je Magento-winkel.

Vermijden van dubbele inhoud

Gebruik canonical URL’s voor de homepage en CMS-pagina’s om dubbele inhoud te voorkomen. Zet ook canonical URL’s in voor producten en categorieën. Vermijd het creëren van aparte pagina’s voor productvariaties, zoals Kristina Azarenko adviseert.

Robots-directieven helpen zoekmachines te bepalen hoe ze je site moeten crawlen en indexeren. Dit voorkomt dat dezelfde inhoud meerdere keren wordt geïndexeerd en zorgt dat de belangrijkste pagina’s hoger scoren in zoekresultaten.

Optimalisatie van afbeeldingen voor zoekmachines

Voor een betere zoekmachineoptimalisatie van je afbeeldingen in Magento 2, pas je de configuratie-instellingen voor CSS en afbeeldingen aan. Ga naar Stores > Configuration > Geavanceerd > Ontwikkelaar en schakel de Image Processing Adapter in.

Flus vervolgens de Catalog Images cache om de wijzigingen door te voeren.

Gebruik compressietools zoals TinyPNG of Compressor.io om de bestandsgrootte te verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Het Webp-afbeeldingsformaat levert daarnaast snellere laadtijden op.

Dit verbetert niet alleen je page speed maar draagt ook bij aan een hogere ranking in zoekmachines. Zorg ervoor dat elke afbeelding een beschrijvende bestandsnaam en alt-tekst bevat die relevante zoekwoorden bevatten.

Mobiele optimalisatie

Mobiele optimalisatie is cruciaal voor een goede ranking in zoekmachines. Zorg ervoor dat je Magento webwinkel responsive is. Dit betekent dat de site zich aanpast aan verschillende schermformaten, van smartphones tot tablets.

Gebruik Google’s Mobile-Friendly Test om te controleren of je site goed werkt op mobiele apparaten.

Snelle laadtijden zijn ook essentieel. Compressie van afbeeldingen en gebruik van caching verbeteren de prestaties. Implementeer AMP (Accelerated Mobile Pages) om snellere paginaweergaven te bieden.

Houd rekening met eenvoudig navigatieontwerp en minimaliseer pop-ups die de gebruiker kunnen afleiden of irriteren op mobiele apparaten.

Sociale media integratie

Na de mobiele optimalisatie is sociale media integratie een cruciale stap voor SEO. Integratie van sociale media vergroot de zichtbaarheid van je Magento-webshop. Gebruik platforms zoals Facebook en Instagram om je producten te promoten.

Deel regelmatig aantrekkelijke inhoud die je publiek aanspreekt.

Zorg ervoor dat je sociale media-accounts goed gelinkt zijn aan je webshop. Dit verbetert niet alleen je vindbaarheid, maar verhoogt ook het aantal bezoekers. Sociale media signalen spelen namelijk een grotere rol in SEO in 2024.

Optimaliseer je profiel en zorg voor consistente branding op alle kanalen.

Linkbuilding strategieën

Gebruik interne links om de structuur van je website te verbeteren. Dit verhoogt niet alleen de relevantie van je pagina’s, maar helpt ook zoekmachines om je site beter te begrijpen.

Optimaliseer anchor teksten voor deze interne links zodat ze duidelijk en descriptief zijn.

Verkrijg externe links van betrouwbare bronnen om de autoriteit van je site te vergroten. Focus op het krijgen van links van hoog gewaardeerde websites in jouw niche. Gastbloggen en samenwerking met invloedrijke personen kunnen hierbij nuttig zijn.

Technische SEO-checklist voor Magento

Een geoptimaliseerde robots.txt verbetert de crawling en indexing van je webshop.

Configuratie van robots.txt

Configureer de robots.txt-bestand om zoekmachinecrawlers te sturen. In de Magento 2 backend vind je deze instellingen onder Content > Configuration. Pas hier de regels aan volgens jouw wensen.

Voeg een noindex robots-directive toe aan interne zoekresultaatpagina’s en URL’s met query parameters. Dit voorkomt dat onnodige pagina’s in de zoekresultaten verschijnen.

Beheer van XML sitemaps

Houd je XML sitemap altijd up-to-date. Dit zorgt ervoor dat zoekmachines zoals Google weten welke pagina’s ze moeten crawlen en indexeren. Magento 2 bevat een ingebouwde functie voor XML sitemaps, die je eenvoudig kunt configureren in het backend.

Pas de instellingen aan om automatische regeneratie in te schakelen.

In de Magento backend kun je specifieke pagina’s toevoegen of uitsluiten van de sitemap. Dit helpt je om controle te houden over welke inhoud zichtbaar is voor zoekmachines. Zorg ervoor dat de sitemap geen fouten bevat en volg best practices voor maximale efficiëntie.

E-commerce SEO Overwegingen

Zorg ervoor dat je self-referencing canonicals toepast op gepagineerde pagina’s. Dit voorkomt problemen met dubbele inhoud en houdt je SEO-strategie helder. Grote Magento-winkels profiteren ook van het opzetten van HTML-sitemaps voor de belangrijkste categorieën.

Dit vergemakkelijkt zowel de navigatie voor bezoekers als de indexering door zoekmachines.

Werk aan de pijlers van SEO: Relevantie en Autoriteit & Vertrouwen. Een HTML-sitemap helpt belangrijke pagina’s te ontdekken. Gebruik tools zoals Google Search Console om je crawling en indexing te monitoren.

Optimaliseer faceted navigation strak, zodat zoekmachines je content beter begrijpen en waarderen.

Veelgestelde vragen over Magento SEO

Magento SEO kan soms verwarrend zijn. Hier zijn enkele veelgestelde vragen en antwoorden die je kunnen helpen.

 1. Wat is het belang van SEO voor een Magento-winkel?

  Zoekmachineoptimalisatie (SEO) helpt je winkel beter zichtbaar te maken in zoekmachines, wat meer bezoekers en potentiële klanten aantrekt.

 2. Hoe kun je dubbele inhoud vermijden in Magento?

  Gebruik canonical URL’s voor de homepage en CMS-pagina’s om dubbele inhoud effectief te voorkomen.

 3. Waarom is HTTPS belangrijk voor mijn eCommerce-winkel?

  HTTPS zorgt voor een veilige verbinding tussen de gebruiker en de website, wat vertrouwen wekt bij klanten en positief wordt beoordeeld door zoekmachines.

 4. Wat doen XML sitemaps?

  XML sitemaps informeren zoekmachines welke pagina’s ze moeten crawlen en indexeren, wat de online zichtbaarheid van je winkel verbetert.

 5. Hoe kan je laadtijden van de site verbeteren?

  Optimaliseer afbeeldingen, verminder serverreactietijd, en gebruik caching om snellere laadtijden te realiseren.

 6. Welke rol spelen meta titles en descriptions in SEO?

  Meta titles en descriptions geven zoekmachines context over de inhoud van je pagina’s, waardoor deze beter kunnen ranken in zoekresultaten.

 7. Is mobiele optimalisatie noodzakelijk voor Magento-winkels?

  Ja, een mobielvriendelijke site biedt een betere gebruikerservaring en verbetert je rankings op mobiele apparaten aanzienlijk.

 8. Wat zijn rich snippets en microdata?

  Rich snippets tonen aanvullende informatie zoals beoordelingen of prijzen direct in zoekresultaten, waardoor gebruikers eerder geneigd zijn op jouw link te klikken.

 9. Waarom is sociale media integratie belangrijk?

  Sociale media vergroten je bereik en dragen bij aan merkbekendheid, wat indirect invloed heeft op je SEO-prestaties.

 10. Hoe beheer je robots.txt efficiënt?

  Configureren van robots.txt helpt bepalen welke delen van je website beschikbaar of geblokkeerd zijn voor zoekmachinecrawlers.

 11. Welke voordelen biedt linkbuilding voor Magento-winkels?

  Linkbuilding verhoogt de autoriteit van je site door relevante backlinks te verkrijgen, waardoor je hoger kunt ranken in zoekresultaten.

 12. Moet ik professionele hulp inschakelen voor Magento SEO?

  Afhankelijk van de complexiteit kan professionele SEO-hulp nuttig zijn om optimale resultaten te behalen met gedetailleerde strategieën die anders moeilijk zelf uitvoerbaar zijn.

Conclusie

Je hebt nu een duidelijk beeld van hoe je de SEO van je Magento-winkel kunt optimaliseren. Door SEO-vriendelijke URL’s te gebruiken en je meta-informatie te optimaliseren, verbeter je je zichtbaarheid.

Snellere laadtijden en HTTPS-implementatie zorgen voor een betere gebruikerservaring. Vermijd dubbele inhoud om zoekstraffen te voorkomen. Deze strategieën maken jouw Magento-winkel klaar voor succes in 2024.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Magento SEO?

Magento SEO is het optimaliseren van je e-commerce platform om beter te scoren in zoekmachines zoals Google.

2. Hoe kan ik duplicate content op mijn Magento-site vermijden?

Gebruik canonical URLs om aan zoekmachines te laten zien welke versie van een pagina de originele is. Dit helpt je om duplicate content te voorkomen.

3. Waarom is crawling en indexing belangrijk voor mijn Magento-site?

Crawling en indexing zorgen ervoor dat zoekmachines je site kunnen vinden en begrijpen. Dit helpt je om hoger te scoren in zoekresultaten.

4. Wat zijn Google NLP entities en hoe helpen ze bij Magento SEO?

Google NLP entities zijn termen die Google herkent als belangrijke concepten in je content. Ze helpen je om relevanter te zijn voor zoekopdrachten en verbeteren zo je on-page SEO.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *